Gigantisk jordopfyldning omgrænser Naturkrafts oplevelsesarena

6. maj 2020 - Pressemeddelelse

Om kort tid bliver dørene slået op for den 30.000 kvm store oplevelsesarena Naturkraft i Ringkøbing. Hele indendørsarealet er kilet ind i en enorm ringvold – og dét har stillet krav til en innovativ konstruktion, der holder de store mængder jord og det enorme tryk væk fra bygningen, så den ikke risikerer at styrte sammen.

I Ringkøbing skyder en stor ringvold op i det flade, vestjyske landskab

Med en svimlende højde på 13,5 meter kan man fra toppen mærke vestenvinde ruske, mens man spejder ud over land, marsk, skov og vand. Men endnu mere vigtigt: Ringvolden omkranser oplevelsesarenaen Nordkraft, der åbner den 4. juni 2020.

Visionen med arenaen er at præsentere det smukke landskab med de store kontraster og den righoldige natur for de besøgende. Deres nysgerrighed, respekt og forståelse for naturen skal skærpes, og de skal have mulighed for at udforske naturens kræfter – både inde og ude.

Netop naturens kræfter har man også været nødt til at tage hensyn til i selve opførelsen af arenaen. Den 30.000 kvm store arena består nemlig foruden en kæmpe oplevelsespark af et 2.000 kvm stort indendørs oplevelsescenter. Og dét er kilet ind i selve ringvolden.

En af verdens største jordopfyldninger

Stauning Maskinstation A/S, der er jordentreprenør bag opførelsen af ringvolden, har derfor måttet finde frem til en løsning, der eliminerer det massive jordtryk mod bygningen:

- Den største udfordring i anlægsarbejdet har været at sikre bygningen mod det store tryk fra volden. Vi har derfor allieret os med specialleverandøren BG Byggros. De har hjulpet os med at etablere en jordtryksneutral opfyldning mod bygningen, fortæller Jesper Frost, gravemester hos Stauning Maskinstation.

Med en højde på 13,5 meter er den jordtryksneutrale opfyldning en af de hidtil største af sin slags på verdensplan. Derfor har det været nødvendigt at tænke ud af boksen:

- Der er tale om en innovativ konstruktion, hvor geoarmeringsnet, sandfyld og en drænende komprimerbar isolering ligger lag på lag og sikrer, at jordtrykket mod bygningen elimineres, forklarer Jesper Frost.

Sandwich-konstruktion standser kraften fra jorden

Administrerende direktør i BG Byggros, Anders Kjeld, understreger, at det med kendte teknikker, har været muligt designe den rekordstore jordtryksneutrale opfyldning.

- Det er ikke ualmindeligt at beskytte en bygning mod et stort tryk fra en tilstødende jordmasse. Men vi har dog aldrig før gjort det i 13,5 meters højde. Den jordtryksneutrale opfyldning, vi har anlagt i samarbejde Stauning Maskinstation, er uden tvivl en af verdens største – og det har selvfølgelig været en spændende udfordring for os.

BG Byggros-direktøren uddyber, hvordan opfyldningen beskytter bygningen mod trykket fra den 13,5 meter høje ringvold:

- Vi anvender geoarmeringsnet i en særlig sandwich-konstruktion, hvor vandrette lag på 0,4 meter sikrer, at nettene armerer sandlaget og optager jordtrykket. Samtidig bruger vi i alt 300 mm komprimerbar drænende isolering, som sikrer, at der ikke opstår et vandtryk mod væggen.

Resultatet er jordopfyldning, der holder de store mængder jord og det enorme tryk væk fra det 2.000 kvm store oplevelsescenter, så det ikke risikerer at styrte sammen.

Faktaboks: Info om Naturkraft

  • Byggeår: 2017-2020
  • Anlægssum: Ca. 250 mio. kr.
  • Bygherre: Komitéen for etableringen af Naturkraft
  • Designledende arkitekt: Thøgersen & Stouby
  • Hovedentreprenør: Hansen & Larsen
  • Ingeniørrådgiver: Niras

 

Billede 1: Dronefoto (fra Stauning Maskinstation A/S) af opførelsen af Naturkraft samt jordopfyldningen mod bygningen.Billede 1: Dronefoto (fra Stauning Maskinstation A/S) af opførelsen af Naturkraft samt jordopfyldningen mod bygningen.

Billede 1: Dronefoto (fra Stauning Maskinstation A/S) af opførelsen af Naturkraft samt jordopfyldningen mod bygningen.Billede 2: Dronefoto (fra Stauning Maskinstation A/S) af opførelsen af Naturkraft samt jordopfyldningen mod bygningen.

Jordopfyldningen mod bygningen, hvor geoarmeringsnet, sandfyld og en drænende komprimerbar isolering ligger lag på lag.Billede 3: Jordopfyldningen mod bygningen, hvor geoarmeringsnet, sandfyld og en drænende komprimerbar isolering ligger lag på lag.

Billede 4: Jordopfyldningen mod bygningen, hvor geoarmeringsnet, sandfyld og en drænende komprimerbar isolering ligger lag på lag.Billede 4: Jordopfyldningen mod bygningen, hvor geoarmeringsnet, sandfyld og en drænende komprimerbar isolering ligger lag på lag.