Danmarks første taglandbrug dyrker økologiske gulerødder i specialdesignede jordsubstrater

29. oktober 2014 - Pressemeddelelse

På taget af Københavns gamle bilauktionshus er der nu etableret et bylandbrug, hvor de lokale dyrker økologiske grøntsager.

Det visionære projekt er det første af sin art i Danmark og er blevet realiseret med Diadem-systemet til grønne tage fra Byggros. Taget er opbygget med højbede og speciallavede jordsubstrater og drænplader, der optimerer vækstbetingelserne og sikrer lokal afledning af regnvand. 

Grønne tage er efterhånden et etableret begreb blandt arkitekter og rådgivere, der arbejder inden for bydesign med fokus på de forbedringer, som grønne overflader giver i forhold til bedre lokal regnvandshåndtering og oplevelseskvalitet i byrummene.

Nu er næste skud på stammen realiseret på Østerbro i København: Taget på hovedstadens gamle bilauktionshus er nemlig blevet forvandlet til det økologiske bylandbrug ØsterGro, hvor de lokale bl.a. dyrker grøntsager og producerer honning. Projektet, som er det første af sin slags i Danmark, blev til virkelighed i kraft af Byggros’ ekspertise inden for grønne løsninger til bymiljøet.

Afgørende med den rette næring 

Udfordringen ved at opføre et egentligt landbrug midt inde i byen og ikke mindst på taget af en bygning er at sikre en passende næringsmængde i jorden. Grøntsager kræver mere næring end blomster og andre planter, som normalt anvendes på grønne tage, forklarer salgskonsulent Louise Hansen fra Byggros. Hun fortsætter:

Vi skulle derfor lave en opbygning af jordbunden i højbedene, som både sikrede optimale vækstbetingelser og samtidig havde en tilstrækkeligt lav vægt til at kunne etableres på taget. Derudover skulle opbygningen kunne holde på en del vand, så taglandbruget også bidrog til lokal afledning af områdets regnvand.

Jordlag med flere funktioner

Løsningen blev en opbygning af jordlaget bestående af et specialdesignet substrat med bl.a. granulerede tegl, under hvilket en beskyttende fiberdug skærmer af mod det underliggende betondæk og beklædes med 40 mm Diadrain-drænplader. Louise Hansen fortæller:

- Det lette, porøse jordsubstrat er fremstillet, så det på én gang virker vandholdende og kan dræne af ved pludselige store regnmængder. Derudover er det tilsat næringsstoffer, som er afstemt i forhold til de lokale farmeres ønske om at dyrke grøntsager som gulerødder og kartofler.

- Drænpladerne supplerer substratets funktion i forhold til regnvandshåndtering, idet den dobbeltnoprede overflade sikrer en effektiv lufttilførsel, bortledning af overskudsvand og opmagasinering af vandreserver. På den måde skabes der en kontinuerlig undervanding og ventilering af beplantningen, forklarer Louise Hansen.

Hun påpeger desuden, at valget af netop taget på det gamle bilauktionshus lettede etableringsprocessen betragteligt, da taget i forvejen var omkranset af et rækværk og udstyret med en vareelevator, der lettede transporten af de mange tons jord betragteligt. Tagets betondæk var derudover dimensioneret til at kunne bære tung trafik og derfor i stand til at bære jordlaget uden risiko for sammenstyrtninger.

På årets Building Green medbringer Byggros bl.a. et 1:1-udsnit af jordopbygningen på ØsterGro, ligesom leverandørens øvrige løsninger inden for bl.a. grønne tage og vilde biotoper til bymiljøet vil kunne opleves på messen.      

Billeder og billedtekst til medsendt materiale:

Billede 1: På taget af Københavns gamle bilauktionshus er der nu etableret et bylandbrug Billede 1: På taget af Københavns gamle bilauktionshus er der nu etableret et bylandbrug

Billede 2: Jordbunden i højbedene sikrer optimale vækstbetingelser for blomster og grøntsagerBillede 2: Jordbunden i højbedene sikrer optimale vækstbetingelser for blomster og grøntsager

Billede 3: Taget er opbygget med højbede og speciallavede jordsubstrater og drænpladerBillede 3: Taget er opbygget med højbede og speciallavede jordsubstrater og drænplader