Præfabrikerede vejbede gør det nemt at håndtere regnvandet
31. januar 2023 - BG Byggros
Når himlen åbner sig i et gevaldigt regnskyl, kan det være svært for kloakkerne at følge med. Det leder til oversvømmede kældre, forurening af gader og stræder og er til generel gene for trafikken. Derfor må vi finde på nye og bedre måder at håndtere vandet.
Tænk i nye baner
Masser af belægning skaber ophobning af regnvand
Vores byer er dækket af faste belægninger. Det er dejligt nemt at færdes på og holde pænt og rent. Men det giver udfordringer for regnvandet. For når et område er dækket af ikke-permeable belægninger, så er der ikke nogen steder, hvor regnvandet kan sive ned til undergrunden. Derfor samler det sig i store mængder, mens det leder efter en vej nedad. Den eneste ”udgang”, der så findes, er via kloakken.
Og det kan altså være rigtigt mange liter vand, der skal løbe væk via et kloaksystem, der måske er lavet for omkring 100 år siden og som nu skal varetage vand fra et meget større område, end det oprindeligt var designet til.
De mange liter vand kan være svære for kloakken at lede væk og derfor ender vi nogle gange med at kloakkerne strømmer over af ildelugtende kloakvand. Det er ikke kun ulækkert, det kan også være decideret farligt på grund af bakterie-aflejringer og forurening. Og så kan det blive rigtigt dyrt i bygningsrenoveringer.
Specialdesignet vækstmedie opsuger vandet
Hos BG Byggros har vi udviklet et vækstmedie netop med tanke på regnvandshåndtering og vækstegenskaber. Det er baseret på pimpsten, som har en stor porevolumen, der gør det muligt at opsuge op til 45 volumenprocent vand, selv med en iltmætning på 25 procent.
Dette er med til at skabe gavnlige forhold for beplantning, så vejbedet også er smukt at se på. Derudover har pimpstensmaterialet en veldefineret skeletstruktur, der betyder at jorden ikke pakker sig og bliver hård, hvilket giver gode forhold for planternes rødder.
Præfabrikeret løsning gør det nemt
Der er mange måder at etablere et vejbed på. En af dem er at benytte BG Byggros’ præfabrikerede vejbed, der består af formstøbte betonrammer og vores vækstmedie, RodVext. Vejbedet kan også leveres med en vandtæt gummimembran, der sikrer mod nedsivning til grundvandet, samt med et tilknyttet opsamlingsmagasin, der yderligere renser og viderefører vandet, alt efter behov.
Beplantningen er valgfri og kan sammensættes efter ønske fra for eksempel vejens beboere. På Fruens Bøge Allé i Dalum, Odense, har de for eksempel valgt at plante træer, fortæller Ugeavisen Odense. På den måde lever gaden mere op til sit navn, når den er flankeret af allé-træer.
Derudover fungerer vejbedene også som chikaner på vejen. Og det er noget beboerne er glade for, da det har medført en roligere trafik.
Derved kan et vejbed ende med at opfylde mange forskellige funktioner.